Over Phrixus, toeval en Jaap..

Phrixus is een bijzondere band met een geheel eigen geluid. Niet in één genre te vatten.
Het repertoire bevat uitsluitend zelfgeschreven nummers van een zeer uiteenlopend kaliber: van hypnotiserende meditatiemuziek tot fantastische improvisaties, van prachtige ballads tot heftige jazz, van stevige rock tot fijne instrumentaaltjes. 

Lees hieronder alles over de bewogen geschiedenis van Phrixus!

 

 

Phrixus is ontstaan in Alphen aan den Rijn. Of eigenlijk al eerder, namelijk in Honolulu. Daar ontmoetten gitarist Frank en toetsenist Rens elkaar, traden een week lang op in een pub in de haven, om elkaar vervolgens vijftien jaar uit het oog te verliezen.
Phrixus in Parktheater
In 2003 kwamen ze elkaar in Alphen weer tegen, en het samenspelen was nog net zo spannend als toen. Samen met bassist Hans ontstond de eerste vorm van Phrixus. Omdat alle drie eigenlijk geen covers meer wilden spelen, begonnen ze zelf te componeren. Het maken van eigen nummers bleek een spannende en zeer verslavende bezigheid.
Al snel kwam drummer Henk erbij. De combinatie van deze vier bleek een schot in de roos: op unieke wijze laten de heren steeds weer nieuw werk ontstaan, altijd gebaseerd op de magie van de onderlinge band.
Binnen een paar maanden zag een oefen-cd, Sad Skies (2004) het licht.
Na nog twee oefen-cd’s, Ugly Moods (2005) en Strange Fruits (2006) , kwam Cynthia de band versterken. Met haar komst begonnen de tekst en de betekenis van de songs een grote rol te spelen.

Phrixus 2007
Omdat de band uitsluitend muziek maakt die dicht bij henzelf staat, raakt de muziek de tekst, en omgekeerd. Het verhaal als uitgangspunt blijkt altijd weer een stuk luistergenot op te leveren. Of het nu de bijzonder mooie stem van Cynthia is, de zappa-like touch van Frank, de relaxte ritmiek van Henk, de diepe sonoriteit van Hans of de subtiele strings van Rens, het resultaat is sterk de moeite waard – in ieder geval voor de band zelf!
In 2008 verliet Cynthia de band, om deel uit te gaan maken van de fantastisch klinkende Pop/Rock coverband Late Again.

Phrixus ging door als instrumentale band, met ruimte voor jamsessions en gastzangers. Avontuurlijke optredens (met een hoogtepunt in een tour door Duitsland) worden geregeld door manager Jaap de Boer, een moeilijke en ietwat vervreemdende man (no pun intended), maar met zijn belangrijke bijdrage onmisbaar voor Phrixus.
Phrixus op Samenloop voor Hoop
Het vinden van een goede plaatsvervanger voor Cynthia bleek lastig, reden waarom de band in 2010 besloot met steeds wisselende zangers te gaan werken.

Hierdoor krijgt het werk van Phrixus nieuwe impulsen, wat goed te horen is op de cd ‘Swapped’ uit 2013. Hierop is zanger Swap de inspiratie voor een aantal lekkere rockachtige nummers. 

Vanaf 2014 zong de Alphenaar Ton van der Nagel de woest interessante teksten van Phrixus. 

In de volgende bandlid wisselingen bleef in 2019 alleen de basis van de band achter, om zich zonder drummer opnieuw uit te vinden. In 2020 zal de band wederom tot grote hoogtes stijgen, zodat ze in de jaren daarna weer in heftige dalen kan vallen.. Dat is Phrixus!